Zenski Kutak

Najbolje biznis ideje za žene – 10 odličnih ideja

Mnoge žene su dokaz i primjer osobe koja može biti uspješna na poslovnom polju, a da je u međuvremenu njen privatni život sređen, kućanski poslovi obavljeni… To je ono o čemu svaka žena mašta jer tako nam malo treba da budemo sretni na Balkanu. Postoje razna zanimanja u kojima su žene znatno bolje od muškaraca, a što je i naučno dokazano. Zbog toga vam donosimo najbolje biznis ideje za žene koje maštaju u pokretanju nekog vlastitog biznisa, to jest posla.

Donosimo vam sljedeće biznis ideje za žene, a ima ih 10:

 1. Knjigovođa

Ukoliko ste kvalificirani za ovakvu vrstu posla, trebate i možete iskoristiti priliku za rad od kuće. Međutim, danas uz razne tutorijale koji su dostupni na internetu, te kurs koji možete upisati kako biste bili certificirani knjigovođa vrlo lako možete zaraditi novac. Na Zapadu bi vjerovatno bili plaćeni 60$ po satu, dok na Balkanu možete očekivati manje iznose. Odličan posao za žene koje imaju djecu, postoje razni online knjigovodstveni servisi koji nude odlične poslove koje možete obavljati od kuće.

2. Lajf koučing

Lajf koučing je postao sve češće zanimnaje koje biraju osobe koje vole rad od kuće. Ukoliko ne znate šta je lajf kouč, to je osoba koja vam pomaže da živite život onako kako vi želite, bez pomisli da je to nemoguće, neizvedivo i slično. Kako biste postali lajf kouč potrebno je da imate akreditovanu diplomu profesionalnog kouča, a nju dobijate kada se prijavite na Chouching akademiju. Prvi korak je najbitniji a to je da li stvarno imate zvjezdanu prašinu za to, odnosno da li ste osoba koja je sposobna baviti se ovim poslom jer ga morate raditi isključivo srcem. Komunikacija sa ljudima, razumijevnaje osobe, pomaganje klijentu da pronađe ono što želi da ostvari, da ga ohrabrite na vaš način, upotreba adekvatnih načina da klijenta dovedete do onoga što on zaista želi, motivišete nekim inspirativnim riječima i budete bezuvjetna podrška klijentu baš kao da je on/ona neko vama blizak su bitne stavke u postizanju vašeg cilja da postanete lajf kouč.

3. Prodaja polovne odjeće (second hand)

Za početak vam ne treba mnogo novca kako bi profitirali, ali je vrlo bitno pažljivo birati stvari koje prodajete odnosno plasirate na tržište. Morate se prilagoditi potrebama kupaca koji postaju iz dana u dan sve zahtjevniji i zahtjevniji. To možete učiniti prodajom preko facebook ili instagram stranica. Takav način prodaje i kupovine je trenutno kod nas najzastupljeniji ostatak svijeta prodaju i kupovinu vrši putem e-Baya ili stranica sličnih toj.

4. Virtualni asistent

Ovo je odličan posao za kreativne žene, iako svi znamo da su žene često kreativne i imaju osjećaj za praktičniji rad, boju, sliku, urednost… Djevojke ili žene koje vole i znaju da uređuju slike u Photoshopu će sigurno biti zainteresovane za ovakvu vrstu posla, djevojke koje imaju razvijene vještine pisanja raznih sadržaja, vođnje administrativnih obaveza je također sastavna komponenta ovog posla, zatim grafički dizajn, potom upravljanje društvenim mrežama, te razne druge pogodnosti koje su veliki plus za ovaj posao. U prosjeku za sat vremena kao virtualni asistent možete zaraditi minimalno 25$.

5. Podučavajte ostale

Ukoliko dobro poznajete engleski jezik ili neki drugi jezik koji se često koristi u svijetu, to je idealna prilika da svoje potencijalno znanje prenesete na osobe kojima je također potrebno, naravno zahvaljući tehnoligiji koja iz dana u dan napreduje, to sada možete učiniti i online. Postoje razni online servisi koji nude “radno mjesto”, to jest stranice na koje se prijavljuju osobe koje žele naučiti neki od jezika gdje ćete vi ih naučiti i usavršiti njihovu komunikaciju, gramatiku i ostale stvari koje su bitne za učenje stranih jezika. Naravno, vi radite za određeni iznos novca po satu dok nekim stranicama morate dati samo odeđeni postotak od toga što ste zaradili.

To naravno ne moraju uvijek biti strani jezici, to može biti i nešto drugo u zavisnosti od toga šta ljudi traže i šta vi nudite.

6. Briga o djeci

Ako volite djecu i pozitivno utičete na njih onda ste stvoreni za ovaj posao, jer sve češće roditelji koji rade ne znaju gdje ostaviti dijete, pogotovo ako je vrtić dosta udaljen od njihove kuće. Potrebna je dobra komunikacija sa djecom, dobro razumijevanje djece, da ih kroz igru naučite nove stvari i stvorite im navike koje će nositi sa sobom kroz život. Ako već imate djecu i odaberete ovaj posao, to će biti veliki plus za vas.

7. Fotografirajte

Nije dovoljno samo reći “fotografirajte”, naravno da su vam potrebne razne vještine i trikovi vezani za sliku kako biste zadržali klijente, jer kvalitet uvijek pobjeđuje. Pored toga potreban vam je i kvalitetan fotoaparat koji će oduševiti vaše potencijalne klijente. Kako biste oduševili veći broj publike ispočetka možete slikavati neka mjesta, predmete, prirodu i slično kako biste kreirali neki svoj način i pokazali ostalima na vašem facebook ili instagram nalogu (napravite vlastitu stranicu sa unikatnim imenom). Nekome će se vaš rad dopasti i odmah će stupiti u kontakt sa vama, samo trebate biti strpljivi i ići korak po korak.

8. Postanite grafički dizajner

Danas, svakoj tvrtki je potreban grafički dizajner, te je stoga ovaj posao onaj koji ćete vjerovatno raditi sa zadovoljstvom ukoliko imate predispozicije za to. Imate priliku da stupite na profitabilno tržište ako imate dobro oko za Adobe Creative Suite/ Adobe Creative Cloud, InDesign, Illustrator ili Photoshop. Postoje razni tutorijali koje možete potražiti na internetu a vezani su upravo za grafički dizajn i koji olakšavaju i znatno pomažu u radu sa gore navedenim programima.  Naravno, prvo se prijavite na neku vrstu tečaja odnosno kursa kako biste to shvatili u potpunosti a tutorijali koje možete pronaći će vam samo znatno olakšati posao.

9. Upravljajte društvenim mrežama

Kada se kaže upravljajte društvenim mrežama vjerovatno svi pomisle kako je to izuzetno lagan posao i kako je to posao iz snova. Vaš posao je da odgovarate na komentare, poruke, upite te razne druge stvari koje ovaj posao zahtijeva. Vaša zarada ovisi o tome koliko klijenata imate, a koliko klijenta imate zavisi od toga koliko dobro i kvalitetno radite svoj posao. Vrlo je važno da je sadržaj koji šaljete nekome ili odgovarate u komentar napisan stručno i sa interpukcijskim znacima, te razne stavke koje utiču na to koliko ste sposobni da radite ovakvu vrstu posla.

10. Postanite putni agent

Volite liu putovati? Ovo pitanje je bez smisla jer 99% osoba bi dalo pozitivan odgovor. Da ugodno možete spojiti sa korisnim, zaista možete jer sve više je osoba koje biraju ovaj posao. Dobre strane ovog posla su što ste često na nekim velikim putovanjima, upoznajte nove ljude koji vas poslije mogu kontaktirati i postati vaši novi klijenti, naravno sve zavisi od toga koliko dobro obavljate svoj posao i koliko ste posvećeni. Možete pokrenuti svoj posao ili raditi za agencije koje sve češće traže potencijalne radnike.

Nadamo se da smo pomogli ženama u potrazi za poslom jer ove biznis ideje za žene su odličan izbor a poslovi pružaju dovoljno novca da imate divan mjesec sa vašom porodicom. Posao uvijek imate ovisno o tome da li imate volju i želju za radom.