ispucale usne
Muski kutak Ostalo Zenski Kutak

Kako nastaju ispucale usne i kako ih se riješiti

Zimski period ponekad može biti neugodan za našu kožu, naročito za lice jer je u tom predjelu koža tanja, te zbog toga dolazi do neprijatnog i neprivlačnog izgleda usana. Naravno hladni uvjeti nisu jedini koji utiču na ispucale usne, nedostatak vitamina je takođe jedan od uzroka, pušenje, dehidracija… Potrebno je da slijedite sljedeće uvjete kako biste spriječili ispucale usne.

Piling za usne

Piling od šećera i meda djeluje jednostavno i učinkovito na kožu usana. Dvije žlice šećera pomiješajte sa jednom žlicom meda i nanesite na usne. Ostavite 10-15 minuta a zatim nježno, blagim pokretima dobro utrljajte smjesu koja se nalazi na usnama, poslije toga isperite mlakom vodom. Proces ponavljajte svako veče pred spavanje.

Med

Med za ispucale usne

Med u sebi sadrži obilje vitamina koji mogu pomoći usnama da se oporave. Med je prirodan lijek, što je najvažnije ako slučajno pojedete malo meda sa vaših usta nema razloga za paniku.

Ricinusovo ulje za suhe i ispucale usne

Ricinusovo ulje za suhe i ispucale usne

Ovo ulje je također učinkovito i najbolje ga je koristiti ujutro i navečer pred spavanje. Pored toga, možete napraviti pastu za koju vam je potrebna jedna žlica ricinusovog ulja, glicerina i par nekoliko kapi limuna. Pastu stavite na usne pred spavanje, ujutro isperite mlakom vodom.

Vazelin

Vazelin će vam hidratizirati usne, te spriječiti guljenje usana. Koristite vazelin svaki put kada osjetite da su vaše usne suhe i ispucale.

Izbjegavajte proizvode sa štetnim sastojcima

Balzami koji hlade usne pružaju ugodan osjećaj, zar ne? Međutim, takvi balzami pridonose suhoći i ne ublažavaju bol.

Nanesite balzam prije spavanja

balzam

Nanošenje balzama na ispucale usne prije spavanja je zapravo pola posla. Preko noći će vaše usne ostati vlažne, a koža usana će ujutro biti mekša i manje ispucala. Ovo je posebno dobro za dame koje često stavljaju ruž jer će se napukle i ispucale usne manje vidjeti kroz ruž.

Možda ste alergični

Potrebno je da razmotrite na šta ste alrgični. To može biti alergija na kikiriki ili neki proizvod koji često stavljate na vaše usne. Zbog toga je najbolje da pređete na alternativu i koristite proizvode isključivo na biljnoj bazi.

Voda

Unosite dosta vode u vaš organizam. Održavanje tijela hidriranim pomaže u gotovo svim njegovim funkcijama i poboljšava ukupno zdravlje. Ako je vaše tijelo dehidrirano, tada će i njegov najveći organ -koža- biti suha. Žene starije od 20 godina u prosjeku trebaju popiti 9 šalica vode na dan dok muškarci trebaju popiti 13 šalica vode na dan. Unošenje tekućine podrazumijeva sve tečnosti, uključujući kafu, sokove, pa čak i hranu bogatu tekućinom.

Posjetite dermatologa

Ukoliko vam nijedan od navedenih savjeta ne pomaže pri liječenju ispucalih usana, najbolje bi bilo da posjetite dermatologa. Posavjetujte se sa dermatologom koji vam može pružiti stručnu medicinsku analizu vašeg stanja.