Zenski Kutak

Kako fiksirati šminku- savjeti, trikovi

Kako fiksirati šminku

Šminka na licu jedne žene govori dosta toga, osim što je bitno da znate tehnike šminkanja, potrebno je i da znate kako fiksirati šminku. Ovo je najbitnije znati kada su u pitanju noćni izlasci, svečane prilike, pa i za dnevne varijante jer je veoma bitno da sve izgleda čvrsto i stabilno.

Lak za kosu

Čudan, ali jedan od boljih trikova kako fiksirati šminku. Nakon nanošenja šminke i dodavanja raznih preparata potrebno je da šminka ostane na svom mjestu. Ukoliko nemate u kući makeup fiksatora ovo će vam doći kao rješenje za problem fiksiranja šminke jer sigurno imate lak za kosu koji će vam biti od velike pomoći. Nakon nanošenja šminke, na red dolazi lak za kosu. Pošpricajte ga po faci, ali vodite računa da vam ne ode u usta i u oči. Nemojte se stalno služiti ovom metodom jer bi moglo doći do isušivanja kože.

Čista koža

Jedna od najboljih podloga kako da vaša šminka ostane stabilna cijelu noć ili dan. 2 sata prije nego krenete sa nanošenjem šminke najbolje je da temeljito očistite lice, a poslije toga napravite i neki piling lica, nakon toga nanesite hidratantnu kremu. Ova metoda će vam biti veliko olakšanje na putu ka dugotrajnijem makeupu.

Koristite kremastu sjenu za kapke

Kremasta sjena za kapke je također idealan način kako bi vaše oči cijele noći bile zavodljive. Koristite kremastu sjenu u boji vašeg tena, a preko nje nanesite bronzer ili rumenilo koje koristite za konturisanje za ostatak lica. Rumenilo ili bronzer neće promijeniti boju vaše sjene.

Dugotrajnija maskara na trepavicama

Kako bi vaša maskara ostala dugotrajna najbolje koristite vodootpornu. Ali ukoliko nemate vodootpornu možete koristiti i običnu, ali prije nanošenja te maskare, na trepavice nanesite puder u kamenu. A za još bolji efekt prije nanošenja maskare i uvijanja trepavica, uvijač za trelavice je najbolje ugrijati.

Olovka za usne

Sjaj za usne kratko ostaje na ustima, ali su zato matte ruževi odlično rješenje da vaš ruž što duže bude na vašim usnama. Također olovka za usne ih vizuelno povećava, to je još jedan plus. Nikada ne prelazite prirodnu liniju usana sa olovkom. Prije nanošenja ruža i olovke najbolje je hidratizirati usne. Ponekad je dobro koristiti i vazelin.

Hidratacija lica

Prije nanošenja pudera potrebno je da hidratizirate vaše lice. Stavljanjem kreme ili losiona za tijelo. Losion za tijelo je u svakom slučaju dobar izbor. Izbjegavajte masne i teške kreme jer će one dodatno potaknuti lučenje masnoće iz vaše kože.

Nemasne teksture

Masni puderi i hajlajteri poznati su kao idealni za svečane prilike, ali smo u to upućeni samo preko društvenih mreža. Masne teksture se brže razmazuju odnosno one su kratkotrajnije, te stoga i nisu dobra ideja za večernje izlaske ili svečane prigode. Prilagodite se nemasnim teksturama odnosno igrajte na sigurnj kartu.

Nadamo se da ste naučili kako fiksirati šminku, te da će vam neki od ovih savjeta i trikova biti od velike pomoći. Ugodan ostatak dana vam želimo.