Ostalo

Kako se piše molba za posao, primjer?

U poslovnom svijetu postoje aplikacije za pregledavanje ili klasificiranje osobe odnosno poslovnog subjekta. Vrlo je bitno da u molbi popunite odnosno napišete bitne stvari vezane za vas, npr. ime, prezime, koju ste školu pohađali, kakve su vaše ambicije, gdje se vidite za deset godina kako bi poslodavac izabrao najbolje za svoju kompaniju. Zbog toga ćemo vam pojasniti kako se piše mobla za posao sa primjerom.

Molba za posao primjer

  1.  Prvo pravilo je da molbu za posao shvatite ozbiljno i napišete je gramatički tačno, pismeno i sa interpukcijskim znacima kako biste poslodavcu dali do znanja da imate kredibilitet za taj posao. Ukoliko niste vješti u pisanju i sastavljanju dobrih rečenica onda se obratite nekome ko je dobar u tome kako bi vam pomogao jer molba za posao je vaša reklama i njome se morate istaći poslodavcu.
  2. Drugo pravilo je da ne pišete o stvarima koje vašeg budućeg poslodavca ne zanimaju kao što je iznošenje vaših problema zbog kojih tražite posao… Morate navesti bitne stvari poput srednje stručne spreme, visoke stručne spreme, načina života, ambicija, te želje da se nađete na tom radnom mjestu.
  3. Ukoliko imate duže radno iskustvo, potrudite se to što više istaći jer to je jedan veliki plus i navedite zašto više ne radite na tom radnom mjestu. Radno iskustvo se danas zaista cijeni jer poslodavac voli kada dođete sa znanjem i radnim iskustvom, pa vam stoga nije potrebna obuka za tu vrstu posla.
  4. Potreban vam je jedinstven stil pisanja. Pokušajte da proširite svoj rječnik, te koristite riječi koje zvuče stručnije i poslovnije. U samom uvodu se obraćate poslodavcu i opisujete radno mjesto na koje aplicirate. Zatim, bitno je navesti razloge zašto baš to radno mjesto… Središnji dio/zaplet neka se sastoji od vaših osobnih podataka, to jest već navedenih stvari koje su bitne za molbu a to su različite kompetencije odnsono stvari koje vi nudite, to jest korist koju to preduzeće ima od vas. Molbu možete završiti sa pozdravom i potpisom.
  5. Kada završite molbu pročitajte je par puta jer možda ćete uočitu neku gramatičku grešku ili grešku u kucanju.

 

 

  Primjer