Zenski Kutak

Najbolji lakovi za nokte – savjeti, iskustva i cijene

Pored šminke i prelijepog lica koje svaka žena teži da ima, njegovane ruke i nokti su nešto zaista bitno u životu svake žene. Međutim, mnoge žene su nezadovoljne kvalitetom lakova koji traju 1-2 dana. Kada lak počinje da se guli sa noktiju to i ne izgleda baš estetski lijepo. Kada biste saznali koji su to najbolji lakovi za nokte u što se podrazumijevaju najdugotrajniji lakovi za nokte, vjerovatno bi vaše brige oko noktiju bile 80% manje.

Najdugotrajniji lakovi za nokte

Ponekad je cijena zaista mjerilo kvaliteta, ali to ne mora nužno da znači da je taj proizvod dobar ili loš dok ga ne testirate i ne provjerite kako se taj proizvod ponaša na vašoj koži, u ovom slučaju na noktima. Testirajući mnoge proizvode raznih kvaliteta i cijena, odlučili smo podijeliti sa vama koji su to najdugotrajniji lakovi za nokte i njihove cijene.

OPI lakovi za nokte

 

Mnoge djevojčice, žene i djevojke su zadovoljne dugotrajnosti koju pužaju OPI lakovi za nokte. Postojanost laka je duža od postojanosti običnih lakova za nokte koje vjerovatno sve imamo u svojoj kolekciji lakova. Cijena ovih lakova se kreće od 20 KM na dalje, to jest od 100 kn ili 1580 dinara. Ovo je jedan od rijetkih brendova lakova za nokte koji ne sadrže sljedeće sastojke:

  •  toulen
  • formaldehid
  • dibutyl phthalate

Zbog čega je to bitno naglasiti?

Upravo ova tri sastojka su sastojci koji loše utiču na nas. Toulen prouzrokuje glavobolju, slabost, nesvjesticu, te mnoge druge posljedice čestog korištenja lakova za nokte. Sljedeći je formaldehid čija je svrha zapravo da vaš lak za nokte ostane što duže na vašim noktima. Lakovi koji imaju ovaj sastojak i nisu dobro  rješenje za osobe koje imaju često alergiju jer kontakt sa ovim sastojkom često prouzrokuje dermatitis, te su moguće hemijske opekline. Dibutyl phthalate je neugodan miris koji mnogi ne podnose, a upravo je on jedna od opasnijih komponenti koja može da uzrokuje endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta.

 

Essie lakovi za nokte

 

Također jedan od boljih lakova čija je tekstura otporna na ljuštenje. Jedna od boljih stvari kao kod prethodnog laka jeste ta što ne sadrži toulen, formaldehid i  dibutyl phthalate. Essie lakovi za nokte se lako nanose, ali je svjetlije nijanse potrebno nanijeti i nekoliko puta kako biste dobili željenu nijansu. Prednost ovih lakova je u dugotrajnosti, mogu izdržati od čak od 7 do 10 dana u zavisnosti od toga koliko su vaše ruke u kontaktu sa vodom. Cijena ovog laka je poput i njegove kvalitete a kreće se od 20 KM, to jest 80 kuna ili 125o dinara.

SNS prah za nokte

Pored toga što smo vam objasnili svojstva koja imaju OPI lakovi za nokte, te Essie lakovi za nokte, odlučili smo da vam predstavimo SNS prah za nokte koji je postao trend na instagramu. „Signature Nail Sistem” (SNS) je manikir za koji nije potrebna UV lampa. Trajanje ovog tretmana je oko 40 minuta. Prednost ovog praha za nokte je u tome što ne koristimo UV lampu a nismo ni svjesni kolika je zapravo štetnost UV lampe za nokte. Često izlaganje ruku ovoj svjetlosti može prouzrokovati razna kožna oboljenja što je ispitano od strane brojnih dermatologa, oni savjetuju nanošenje na šake kreme sa zaštitnim faktorom. Iako to nije opcija koja će u potpunosti zaštititi vaše ruke zbog čestog čišćenja prstju zbog gela, ali ova opcija svakako može poslužiti kao mjera sigurnosti.

Nails Inc Gel Effect

San svake žene je da ne odlazi stalno na manikuru i pedikuru, a Nails Inc Gel Effect je lak sa gel efektom koji olakšava život ženama koje nemaju vremena za odlazak na geliranje noktiju. Izgleda vrlo slično profesionalnom geliranju, a uz to je ušteda novca jedan veliki plus. Prednost ovog laka jeste dugotrajnost koju možemo svrstati u rubriku najdugtrajni lakovi za nokte. Lakovi sa gel efektom često imaju čvrstu teksturu pa se zbog toga sporo suše. Jedna od najvećih mana ovog laka jeste cijena, 8 ml košta 2000 dinara, odnosno 33 KM, to jest 126 kn. Iako smo već naveli da lakovi sa gel efektom trebaju predstavljati veliki plus zbog rijetkih odlazaka na mankuru, ovaj gel lak se ne isplati. međutim, možete pronaći lakove slične ovom po dosta nižim cijenama.

 

Sally Hansen Miracle Gel

Ovaj gel je svakako isplativiji od prethodnog. Njegove prednosti su:

  1. sjajna i jarka boja
  2. ima efekt gel manikure
  3. osigurava visok sjaj
  4. ima dugi vijek trajanja

Lako se nanosi a i proces sušenja je mnogo brži. Za bolji efekt potrebno je da nanesete više slojeva. U prosjeku 2-3 sloja su dovoljna kako bi vaši nokti izgledali onako kako vi želite. Cijena ovog laka sa gel efektom je oko 15 KM, to jest, 58 kuna odnosno 917 dinara.