Ostalo

Slonova noga – Savjeti, Uputstva i Slike

Kada kažemo slonova noga odmah svi doslovno pomisle na slonovu nogu i zvuči im besmisleno, ali to je cvijet koji se najčešće uzgaja u kući. Zbog toga vam donosimo par dobrih savjeta kako da uzgajate ovaj cvijet, kako da se brinete o njemu i vaš će dom odmah izgledati svježije.

Kako je cvijet slonova noga dobio naziv?

Na vrhu ove biljke nalaze se sitni listovi koji svojim izgledom podsjećaju na travu i spuštaju se ka dole poput fontane. Lišće može biti dužine i do dva metra zbog čega ova biljka zahtijeva mnogo prostora. U početku, prilikom rasta dosta podsjeća na luk jer ima vrlo tanko stablo. Poslije stablo dobija smeđe-sivu boju koja neopisivo podsjeća na slonovu nogu. Zbog toga je ova biljka dobila ime slonova noga. Pored toga, u donjem dijelu je dosta šira što također veoma podsjeća na nogu slona.

Kako uzgajati ovaj cvijet/palmu?

Uopšte nije zahtjevna za brigu, nije joj potrebno mnogo kako bi vam osvježila dom. Potrebno je samo dosta svjetlosti i da je ne zalijevate previše, bilo bi dobro da to radite u nekim ograničenim količinama koje možete određivati na osnovu toga kako se vaša biljka ponaša to jest kako i koliko vode podržava će sama pokazati kroz neko vrijeme.

Svjetlost

Budući da je slonova noga porijeklom iz sunčanih pustinjskih područja, za nju je svjetlost izvor života. Međutim, ova biljka može tolerisati i manje svjetlosti, ali neće brzo rasti iz tog razloga. Predlažemo vam da cvijet postavite na zapadnu ili istočnu stranu prozora kako bi biljka dobila što više svjetlosti na koju je navikla.

Voda

Korijenski sastav ove palme je sličan kaktusu. Voda se pohranjuje u širooj bazi, odnosno u dijelu koji podsjeća na slonovu nogu. Ovu biljku možete zalijevati svake dvije sedmice. Prije nego što krenete osvježiti svoj cvijet predlažemo vam da provjerite zemlju a to možete učiniti tako što ćete gurnuti prst u zemlju i ako je zemlja suha do dubine 1 cm onda možete zaliti biljku iako može čekati i do četiri sedmice.

Gnojivo

Koristite tekuće gnojivo kaktusa jednom u 2-4 sedmice za vrijeme vegetacijskog razdoblja. A ukoliko nije vrijeme sezone možete smanjiti i na jednom u 1-2 mjeseca.

Presađivanje

Presađivanje se radi jednom u 4-5 godina iz razloga što sporo raste. Jedan od savjeta je da za ovu biljku odaberete što veću posudu zbog velikog korijena. Kada presadite biljku, dobro zalijte tlo i ne stavljajte gnojivo najmanje 4 sedmice/tjedna. Svježe presađena bviljka omogućava da gnojivo brže dođe do korijena i na neki način ga sprži, zbog toga se pridržavajte ovog savjeta sa gnojivom.

Obrezivanje

Slonova noga zauzima mnogo mjesta, tbog toga budite spremni da je skratite. Ukoliko obrežete lišće pojavit će se smeđi rubovi koje sigurno ne želite da vidite na vašoj biljci. Prema tome bolje je da obrežete stabiljku 2-3 inča od korijena. Nakon 2-3 tjedna ćete moći vidjeti najmanje dva izdanka.

Problemi

Slonova noga i kućni ljubimci

U ovoj biljci se nalazi velika količina saponina koji je otrovan za životinje tako da ako imate psa ili mačku koji vole grickati lišće, što dalje od njih jer bi to moglo loše uticati na njih.

Problemi u rastu

Vrtlari se često suočavaju sa sličnim problemima koje je vrlo lako riješiti jer ova biljka nije zahtjevna kao ostale. Problemi u rastu mogu nastati ako zalijevate previše, to se također može desiti ako ovoj biljci fali sunca, to jest svjetlosti koja je za nju izvor života.

Kako čistiti ovaj cvijet?

Ako primijetite da se cvijet poprlično zaprljao, počistite ga krpom natopljenom alkoholom (ne previše jer biste mogli na neki način spržiti liske). To možete raditi jednom dnevno, a ukoliko ponovo primijetite prašinu očistite je sa krpom natopljenom vodom.

Bolesti ove biljke

Većina bolesti na koje ćete naići je povezana s pretjeranim navodnjavanjem, tako da ukoliko se potrudite da tlo ne bude previše vlažno spasit ćete biljku od mnogih bolesti. Ako lišće postaje žuto i počinje da opada a ostali dijelovi postaju previše mekani, može se reći “kašasti” onda ćete znati da vaš cvijet pati od trulog korijena ili stabiljke.

Ako primijetite ove simptome, prestanite zalijevati biljku toliko često koliko ste do sada radili a gore je već navedeno koliko puta trebate zalijevati vašu biljku. Odrežite dijelove koji više nisu čvrsti, odnosno koji su vremenom postali kašasti jer su zasićeni vodom. Možete ga čak i presaditi u svježu, suhu zemlju i očistiti korijenski sustav.