Ostalo Zenski Kutak

Što ponijeti u rodilište – Ovo nikako ne smijete zaboraviti

Sada je vrijeme da skupite sve bitne stvari koje će vam trebati za vrijeme porođaja i nakon rođenja djeteta. Neke bolnice ne dozvoljavaju unos nekih stvari, na primjer ukoliko želite da ponesete vlastite jastuke kako bi prostor izgledao osobnije i opuštenije to ćete morati pitati portira jer u nekim bolnicama nije dozvoljen unos nekih stvari (jastuk je samo primjer). Neke bolnice nude sve stvarčice koje su vam potrebne za te dane i za vašu bebu. Međutim, uvijek trebate biti spremni i osigurani sa svojim stvarima. Što ponijeti u rodilište? Postoji dosta stvari koje će vam biti potrebne a to možete pročitati ispod.

Što ponijeti u rodilište?

Torbu za vašu bebu i vas je najbolje pripremiti 37. sedmica prije porođaja i ostaviti je na mjesto na kojem će je i vaš partner pronaći, torbu je potrebno pripremiti ranije jer je moguće da beba urani.

Haljina će biti korisna kada krenete na porođaj, što šira haljina kako biste se osjećali komotno u njoj.

Papuče koje se lako navlače i skidaju, bit će vam potrebne kako biste se mogli kretati do wc-a ili slično.

Toplo preporučujemo i čarape bez obzira kakvo je vrijeme vani jer tokom porođaja žene su sklonije prehladi.

Stara spavaćica, ne ustručavajte se kupovati skupocjene stvari za bolnicu jer će se one ionako veoma brzo uprljati i vratiti ćete ih kući vrlo vjerovatno neuredne.

Lopta, ukoliko bolnica u kojoj ćete se porađati nema lopte za trudnice ili vašu veličinu lopte onda je ponesite od kuće.

Stvari koje će vam ubrzati vrijeme do porođaja poput knjiga, časopisa ili drugih stvari koje vas zabavljaju.

Neku svježu hranu, voće, sokove kako biste uživali u zdravoj hrani čekajući da to malo biće dođe na svijet.

Trake za kosu i gumice, pogotovo ako imate dugu kosu bit će vam toplo a to je dobar način da se rashladite.

Jastuk, jer bolnica možda nema dovoljno jastuka kako bi vam pružila potpunu ugodnost. Jastuk u obliku slova V će vam biti od velike pomoći prilikom dojenja.

Stvari za ličnu higijenu poput četkice za zube, češlja, gela za tuširanje, šampona, sapuna, kreme…

Vateni i platneni ulošci, jednokratne gaćice, te udobnu dojeću poput trenerke i majice.

Stvari koje su vam neophodne kada se vratite iz bolnice

  • Pošto će vašem stomaku trebati vremena da se spusti, i dalje će vam biti potrebna odjeća za trudnice. Potrebna vam je udobna odjeća za boravak u bolnici i put natrag. Naravno kući se isto morate oblačiti udobno, gledajte da vas stvari što manje stežu.
  • Brošure koje su vam potrebne kako bi se edukovale o dojenju bebe. Savjetujemo da poslušate i savjete vašeg ljekara koji će vam najbolje objasniti šta trebate činiti tokom dojenja i šta je najbolje za vašu bebu.
  • Jastučići za grudi.
  • Koristite majice koje možete zakopčati ili svezati sa strane kako majicu ne bi skidali uobičajeno jer vaše grudi trebaju mirovati. Posebno ih je dobro nositi u ranom dojenju, poslije s emožete vratiti starim navikama.
  • Dezodorans, jer ćete se možda znojiti tokom putovanja kući, pa će vam biti potreban.
  • Ne zaboravite ponijeti dioptrijske naočale ukoliko ih nosite.
  • Ponesite losione ako želite uživati u danima u kojima čekate da na svijet dođe to maleno biće. Uživajte opuštajući vaše mišiće prije porođaja.
  • Ne zaboravite novac, jer možda ćete nešto trebati platiti dok boravite u bolnici.
  • Ponesite lagane grudnjake, po mogućnosti bez spužvica jer je počatak dojenja najteži i potrebno je dosta vremena da se prilagodite bebi, stoga će vam smetati svi grudnjaci koji podižu ili na neki način vrše pritisak na grudi.

 Što ponijeti u rodilište za bebu

Deka za bebu, bolnice su poprilično tople, ali možda će vašoj bebi biti potreban pokrivač kada krenete kući, pogotovo ako je hladno i ako je zimsko vrijeme.

Pelene, vaše novorođenče će potrošiti više od 12 pelena u jednom danu.

Odjeća za putovanje kući, neka to bude nešto lagano i rastezljivo.

Skinite lak za nokte

Lijepo je kada vdite računa o tome kako vaše ruke izgledaju, ali prije porođaja preporučujemo da skinete lak sa vaših noktiju jer je boja vaših prirodnih noktiju jedan od indikatora da je ili nije sa vama sve uredu. Ne nosite nakit u bolnicu jer ćete ga u slučaju operacije morati skinuti i pohraniti, vaš skupocjeni nakit će biti sigurniji kući. Ne pokušavajte nositi svijeće za opuštanje jer većina bolnica neće dozvoliti unos istih ili ako unesete neće vam biti dopušteno da ih zapalite. Takav način opuštanja zamijenite sa nekim drugim, pokuajte sa opuštajućim uljima, ona će pozitivno uticati na vas i olakšati vam period boravka u bolnici.

Ne nosite previše stvari u rodilište, ponesite ono što vam je najbitnije za bebu i vas iz razloga što su ormarići u bolnicama obično veoma mali i uski pa vam zbog toga vjerovatno neće stati sve navedene stvari, ali vi izaberite što ponijeti u rodilište a da ne zauzima previše mjesta kao i da je od velike bitnosti za vas i bebu.