uvijanje kose
Zenski Kutak

Uvijanje kose peglom, figarom i viklerima

Ravna kosa često zna postati dosadna, kao i valovita pa zbog toga žudimo za nekim promjenama na sebi. Kosa je ono što nam prvo padne na pamet. Često se ravna kosa teško uvija, pa kada se odlučite za uvijanje kose, ona nakon par sati postane neposlušna i ne izgleda nikako onako kako ste zamislili iako ste stavili dosta laka za kosu. Postoje razni načini kako da izgledate glamurozno, a da to uradite veoma praktično.

Figaro za kosu

figaro za kosu

Jedan od lakših načina da dobijete volumen i izgled poput holivudskih glumica jeste upravo figaro za kosu. Međutim, ne bilo koje, ako imate visokokvalitetno figaro vaša kosa će izgledati svjetski bez mnogo truda. Sve što je potrebno jeste da razdijelite kosu na više ili manje dijelova u zavisnosti od toga da li volite sitnije ili krupnije lokne. Pored toga i debljina figara utiče na debljinu lokne.

Na primjer debljina od 1 cm (3, 8 inch) do 2, 5 cm (1 inch) je idealna debljina za sitnije lokne. Debljina od 3 cm (1, 25 inch) do 5 cm (2 inch) je predviđena za krupnije lokne. Veoma je bitno da pri uvijanju ispravno držite figaro. Pa ako želite da vaše lokne izgledaju opuštenije držite figaro vertikalno uz glavu a za sitnije (spiralnije) lokne figaro držite vodoravno u odnosu na glavu.

Savjeti za fenomenalan izgled kose uz pomoć figara

uvijanje kose figarom

Nephodno je da pratite sljedeće korake kako biste postigli što bolji izgled:

  1. Često uvijanje kose može dovesti do oštećenja kao i u slučaju peglanja, razlog je taj što previše izlažete vašu kosu toploti.  Zbog toga je veoma važna prevencija kako se vaša kosa ne bi “spalila” odnosno ispucala. Zbog toga je prije uvijanja ili peglanja kose neophodno nanijeti sprej za kosu. Najbolje je da krenete sa nanošenjem spreja od polovine dužine vaše kose, pa sve do krajeva.
  2. Nakon nanošenja spreja, na red dolazi vezanje kose u visoki rep. Preporučuje se da rep vežete na vrh glave, a zatim raščešljate kosu kako ne bi bilo “neravnih” dijelova.
  3. Podijelite rep u dva jednaka dijela. Jedan dio zakačite šnalom kako vam ne bi smetao u procesu uvijanja. Dio koji uvijate podijelite na pramenove debljine koju želite.
  4. Svaki pramen držite par sekundi a poslije pramen ne puštajte kako biste ga mogli fiksirati metalnom žicom. Pustite da se lokne ohlade jer na taj način ostaju dugotrajnije.
  5. Isto uradite i sa drugom stranom repa.
  6. Nanesite lak za kosu, a potom skinite metalne šnalice.
  7. Pustite lokne iz repa, to jest skinite gumicu. Prstima prođite kroz kosu kako biste dobili više volumena.

Pegla za kosu

pegla za kosu

Pegla, osim što vam može poravnati kosu, može vam poslužiti i da je uvijete. Uvijanje kose peglom je znatno lakše ukoliko pegla posjeduje dodatna pomagala.

Lagani valovi pomoću pegle za kosu

U posljednje vrijeme su postali trend lagani valovi nalik onima kada se vratite s mora. To je vrlo jednostavno napraviti uz pomoć pegle. Uzmite par pramenova i počnite ih uvijati. Počnite par centimetara od glave i stisnite peglu, te rotirajte do kraja pramena.

Pletenice

Jedan od ljepših i lakših načina za kovrdžanje kose. Ono što je najbitnije kosa izgleda prirodno, kao da inače imate takve valove. Napravite dvije pletenice, početak odredite odakle želite da počinju vaše kovrdže. Ukoliko želite da to bude izražjnije i oštrije, onda preporučujemo više pletenica. Zagrijte peglu, a zatim peglom počnite da grijete pletenice. Nakon par minuta ih pustite i prođite prstima kroz vašu kosu.

Najbolja pegla za kosu?

philips pegla za kosu

philipsova pegla za kosu Pitate se koja je to najbolja pegla za kosu sa kojom bez poteškoća možete obavljati više funkcija. Philips HP 8320 pegla za kosu kojom se kosa brže i lakše oblikuje u odnosu na ostale pegle, pored toga njeguje kosu od oštećenja to jest pucanja. Može se zagrijati na 210 stepeni.  Pored pegle, naravno postoje razni uređaji koji su napravljeni isključivo za uvijanje kose. Philips također nudi razne pogodne uređaje koji vam mogu pomoći za što efikasnije uređivanje kose. Ukoliko nemate, pogledajte Philipsov aparat za uvijanje kose jer je zaista kvalitetan i dugotrajan.

Vikleri za kosu

vikleri za kosu

Ovo spada među najstarije načine uvijanja kose. Vjerovatno svi imate kući viklere. Pogodniji su za uvijanje kraće kose. Svježe oprana suha kosa se najlakše uvija, stoga vam upravo tada vikleri za kosu mogu pomoći da je uvijete. Razdijelite kosu na dijelove a zatim stavite viklere. Za sitnije lokne koristite tanje viklere a za deblje lokne koristite deblje viklere.

Kovrčanje kose se može odraditi na razne načine ako ste dovoljno kreativni. Uvijanje kose peglom i olovkom je također jadan od praktičnijih načina za spirale. Potrebno je samo razdijeliti kosu na sitne pramenove, te jedan po jedan omotati oko olovke, zatim polako sa peglom gijati kosu koja se nalazi oko olovke. Rezultati će vas oduševiti.

Iz ličnog iskustva najblji način je uvijanje kose figarom zato što je isključivo napravljen za lokne. Uvijanje kose peglom također nije loša ideja. Sve zavisi od toga kakva je vaša kosa i na šta se lakše prilagođava.